Logo de Rouliroula

Rouliroula

Les bons plans roller en Belgique et ailleurs...

Bart Swings. Wereld kampioen. NL versie

Wie denkt aan Belgische snelskaters, denkt meteen aan Bart Swings. Onze enige echte wereldkampioen, en daar zijn we fier op. En ook al doet hij zich soms te goed aan 'e kleintje met n frikandel', Bart is én blijft een echte pro.

Bart Swings. Wereld kampioen

alt text

“Wie denkt aan Belgische snelskaters, denkt meteen aan Bart Swings.”

“Onze enige echte wereldkampioen, en daar zijn we fier op.”

“En ook al doet hij zich soms te goed aan ‘e kleintje met n frikandel’, Bart is én blijft een echte pro.”

Version en français ici alt text

Er zijn al mensen van rouliroula die u goed kennen, kunt U uzelf een beetje voorstellen ?

alt text

“Ik ben Bart Swings, 19 jaar. Ik skeeler sinds mijn 8 jaar en ben begonnen bij de recreatie in de club RSC Heverlee. Op mijn 10 jaar ben ik ook overgestapt naar de compitie en sindsdien rij ik wedstrijden nationaal en internationaal.”

Hoe hebt u de snelschaats en uw potentieel ontdekt ? Dacht u dat u zo ver zou gaan ?

“Mijn broer, Maarten, en ik hadden voor sinterklaas onze eerste inline-skates gekregen en sindsdien zijn we eens bij RSC Heverlee gaan trainen en zo zijn we er eigelijk in beland in het skeeleren.”

Wat is uw palmares ?

 • Seizoen 2009
  • Wereld Kampioen 10 km punten-afvalling, 5 x Europees Kampioen waarvan 3 x individueel.
  • 2e World Inline Cup Dijon,
  • 4 x een etappe in de World On Wheels gewonnen.
 • Seizoen 2008
  • 3 x Junior Wereld Kampioen (15 km afvalling piste, 10 km punten weg, 20 km afvalling weg),
  • 6 x Junior Europees Kampioen.

alt text

U bent nog student, is het moeilijk om uw activiteiten te combineren? Krijgt u faciliteiten van uw school ?

“Ik studeer inderdaad nog, ik zit in mijn eerste jaar Burgelijk Ingenieur aan de KU Leuven. En hier heb ik ook een topsport statuut waardoor ik welwat faciliteiten krijg aan de universiteit zodat ik lessen kan missen indien ik wedstrijden heb e.d.”

U bent lid van de Belgische ploeg, hoe is de sfeer tussen de leden? Rijden jullie dikwijls samen ?

“Ik rij het hele jaar door samen met Ferre en Maarten dus de sfeer is altijd goed! Vorige jaren gingen we ook in de winter een aantal weken naar Amerika om samen te trainen met Wouter Hebberecht die ook in de Belgische ploeg zit. Kwinten Tas, ook lid van de Belgische ploeg, is in het seizoen het grootste deel van de wedstrijden eerder onze ‘tegenstander’ als je dat zo mag noemen maar we komen er zeer goed mee overeen. En voor de Belgische ploeg rijden we altijd goed samen. ”

Geeft u de voorkeur aan de individuele of de team wedstrijden ?

“Op het Ek en WK zijn het natuurlijk de individuele wedstrijden die tellen dus daar gaat mijn voorkeur wel naar. Maar zonder een goed team is het bijna onmogelijk om die wedstrijden te winnen, dus is het natuurlijk altijd super mooi als je ook de ploegenaflossing kan winnen met het team. En dus eigelijk zijn ze evenwaardig voor mij die wedstrijden !”

U bent jong en hebt veel speelruimte, wat zijn uw volgende doelen ?

“Mijn eerst volgende doel van dit seizoen is het EK in Italie en WK in Colombia dit jaar. En vooral het WK dan waar ik toch op mijn beste wil presteren.  Verder ga ik ook deze winter wat beginnen het ijsschaatsen om eens te zien wat dat geeft maar natuurlijk blijft de focus voor mij in het skeeleren !”

alt text

Van welke wedstrijd hebt u de beste herinnering ?

“Aan mijn wereld titel van vorig jaar in China heb ik toch wel de beste herinnering. En is mij mooiste overwinning. Soms geloof ik nog steeds niet dat ik wereld kampioen ben geworden. Het was iets waar ik altijd van het gedroomd, gehoopt om het ooit in mijn carrière te bereiken maar zelf had ik zeker niet verwacht dat ik in mijn eerste jaar als senior al wereld kampioen zou worden.”

Na de 6 uren va Diepenbeek, heb ik u met frieten en fricadellen gezien…het is ver van een sportieve voeding ! Hebt u de gewoonte op uw voeding te letten ?

“He ! He ! :) Ja dat zou normaal gezien dit jaar minder gebeuren!  Sinds deze winter let ik toch behoorlijk op mijn voeding, vooral op mijn suikers dan en vettig eten. Maar na een wedstrijd, en zeker na 6uur wedstrijd kan het denk ik toch niet zoveel kwaad om eens frieten te eten :) “

Met welke afstand voelt u zich op uw gemak? Is de training hetzelfde voor alle afstanden ?

“Het liefst rij ik de punten afvalling omdat dat een van de zwaarste wedstrijden is wat wel goed is voor mij. Voor deze wedstrijden train ik dan ook het meeste. Vooral voor de lange wedstrijden in het algemeen. Ook de marathon rijden we tijdens het seizoen. De training kan natuurlijk veel varieren voor welke afstand je je vooral op wilt richting. Maar je mag natuurlijk niet vergeten dat je voor een marathon altijd een goede sprint moet hebben en anders om moet je op een EK en WK voor de 500m, 3 tot 4 keer in actie komen dus is een basis aan conditie ook vereist. Daarom train ik ook geregeld op mijn sprint omdat die altijd kan van pas kan komen in de lange wedstrijden.”

“Eén ding weten we zeker: onze wereldkampioen staat scherp, en is klaar om opnieuw te schitteren in Italië en Colombia. Of dat wensen we hem in elk geval toe. Veel succes, Bart, en bedankt voor dit interview.”

Reageer op het Forum.

Posts récents

Voir plus

Catégories

à propos

Rouliroula ASBL
Clos du Parnasse 12D
1050 Ixelles
Belgique
N° BCE: 0873.265.264